Ali Demirsoy

1945 yılında, eski adı Gerüşla olan Yuva köyünde doğan Ali Demirsoy,Profesör, biyolog, akademisyen, entomoloji ve evrimsel biyoloji uzmanı’dır. 1962'de Ankara Gazi Lisesi'ni, 1966'da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Tabii İlimler Bölümü'nü bitirdi. Petrol aramada staj yaptı. 1966 yılında Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne asistan oldu. 1971 yılında Erzurum ve civarı vilayetlerin Orthoptera Faunası adlı tezle doktor oldu.

Aynı yıl DAAD'den aldığı bir bursla Almanya'da lisan okuluna devam etti. Daha sonra Humboldt bursunu kazanarak Hamburg Üniversitesi'nde, Paris ve Londra'daki araştırma enstitülerinde çalıştı. Türkiye'nin Caelifera Faunasının taksonomik incelemesi adlı tezle 1974 yılında habilitasyonunu yaptı.

Yine bu süre içerisinde Birleşmiş Milletler'in finanse ettiği bir derin deniz araştırmasına katılarak Kuzey Kutbu ve Grönland'da, İzlanda civarında, oseonografik, yavru balık ve deniz akımlarını inceleyen bir bilimsel araştırmaya aktif olarak katıldı. 1984 yılında Alexander von Humboldt bursunu tekrar alarak, Hamburg Üniversitesi Zooloji Enstitüsü'nde Türkiye Faunası ile ilgili araştırmalarına devam etti.

1978 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne atandı. 1980-1981 yıllarında Zooloji Bölüm Başkanlığı, 1981-1982 yılları arasında da Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1982 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Ders kitabı, araştırma, deneme ve bilimsel roman tarzı çok sayıda kitabı vardır. Özellikle "Yaşamın Temel Kuralları" adlı ders kitabı dizisiyle geniş kitlelere zoolojiyi sevdirdi.

1994 senesinde  Antalya’da bilim çalışmalarını gerçekleÅŸtirdiÄŸi dönemde eÅŸi ve iki oÄŸlu kendisini görmek için yola çıkmış ancak sarhoÅŸ bir taksi ÅŸoförünün sebep olduÄŸu kaza sonucu yaÅŸamlarını yitirmiÅŸlerdir. Bu zorlu dönemde kendisini doÄŸa ve bilime adayan Ali Demirsoy 12 yıl sonra 2006’da Erzincan Kemaliye ilçesinde Çukurova Ãœniversitesi’nde araÅŸtırma görevlisi olan Funda Kaya ile tanışmış ve evlenmiÅŸtir.

biyografi
İLGİLİ KİŞİLER
Ali Demirsoy
Ali
Doğum Tarihi (79 yaşında)
Erzincan, Kemaliye, Yuva
Meslek Akademisyen, Araştırmacı, Yazar
Cinsiyet Erkek
Ä°liÅŸki Durumu Evli (Funda Kaya Demirsoy ile)
Popülarite #9908 (12935 kişiden)