Aykut Özdarendeli

1969 Ankara doÄŸumlu Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ilk ve ortaokulu Konya’nın Çumra ilçesinde, lise öğrenimini Malatya lisesinde tamamladıktan sonra 1986 yılında Fırat Ãœniversitesi Veteriner Fakültesi  girdi  ve  1991 yılında mezun  oldu.  1991-1992  yılları  arasında  Samsun’da askerliÄŸini tamamladı. 1993  yılında Fırat  Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü’nde Viroloji  programında doktoraya baÅŸladı ve 1997  yılında doktora yaptı. 1998 yılında Fırat Ãœniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalına Yrd. Doç.Dr. olarak atandı.

1998-2001 yılları arasında Amerika’da Tennessee Ãœniversitesinde posdoktoral çalışmalar yaptı. 2004 yılında Doç. Dr. ünvanını aldı. 2011 yılında Erciyes Ãœniversitesi  Tıp Fakültesi  Tıbbi  Mikrobiyoloji  Anabilim  Dalına  profesör olarak atandı. Özdarendeli'nin daha önce Kırın Konga ateÅŸli hastalığına karşı da aşı çalışmalarında bulunduÄŸu öğrenildi. 

Prof.Dr. Aykut Özdarendeli daha önce Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığının Aşısını Bulmuş Hiçbir Hak Talep Etmeden Haklarını Sağlık Bakanlığına Devretmişti Şimdide Korona'yı izole Etmeyi Başardı. Türkiye Böylelikle Aşı üretiminde Önemli Bir Aşamayı Geride Bırakmış oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibinin corona virüs aşı çalışmaları kapsamında virüs hücre kültüründe izole etmeyi başardı açıklamasında bulunmuştu.

Prof. Dr. Özdarendeli, "Bu salgınla acilen mücadele etmek çok önemli olsa da, yapılacak temel araştırmalarla bu virüse karşı kapsamlı çözümler üretilmesi gerekiyor. 2013 yılında kurulan merkezimiz aşı geliştirme çalışmaları konusunda önemli bilgi birikimine ve altyapılara sahiptir. Merkezimizde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKAH) karşı aşı çalışmalarımız da halen devam etmekte olup, bu hastalığa karşı hücre kültür temelli inaktif aşı geliştirilmiş ve 2018 yılında sağlıklı gönüllüler üzerinde faz 1 çalışmaları başarıyla tamamlamıştır. Çalışmalarımız kapsamında, KKKAH’na karşı geliştirilen ve patent başvurusu yapılan rekombinant aşının deney hayvanları üzerinde yüzde yüz koruyucu etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir" dedi.

 

biyografi
İLGİLİ KİŞİLER
Younan Nowzaradan kimdir?

Younan Nowzaradan

Doktorlar
Murat Tuncer kimdir?

Murat Tuncer

Doktorlar
AteÅŸ Kara kimdir?

AteÅŸ Kara

Doktorlar
Melike Elif Teker kimdir?

Melike Elif Teker

Doktorlar
Alpay Azap kimdir?

Alpay Azap

Doktorlar
Erkan Akıllı kimdir?

Erkan Akıllı

Doktorlar
Yavuz Dizdar kimdir?

Yavuz Dizdar

Doktorlar
Erol Bedir kimdir?

Erol Bedir

Doktorlar
Aykut Özdarendeli
Aykut
Doğum Tarihi (55 yaşında)
Ankara
Burç Koç
Meslek Doktor
Cinsiyet Erkek
EÄŸitim Doktora Mezunu
Popülarite #11461 (12936 kişiden)