Bilge Yılmaz

1968 Balıkesir doğumlu Bilge Yılmaz, Türk ekonomist, akademisyen ve siyasetçidir. Aralık 2021 tarihinde İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı'na atanmıştır. Wharton School'da finans profesörü olarak görev yapmaktadır. 

Lisans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde başladı ve fizik alanında çift anadal yaptı. Her iki daldaki eğitimini Temmuz 1991'de tamamlayarak mühendis ve fizikçi unvanlarını aldı.

Üniversite eğitimi sırasında kendisinden iktisat derslerini aldığı Murat Sertel'in etkisiyle ekonomi bilimine ilgi duydu. Eğitim hayatına ABD'nin önde gelen kurumlarından Princeton Üniversitesi'nde iktisat alanında devam etti. Yüksek lisans eğitimin 1994'te doktorasını 2000'de tamamladı.

 Akademik kariyerine, doktora eğitimi sürerken 1998 yılında Pensilvanya Üniversitesi'ne bağlı Wharton Okulu'nda başladı. Stanford Üniversitesi'ndeki bir yıllık görevi dışında akademik kariyerini Wharton Okulu'nda sürdürdü ve 2013 yılında profesör unvanı aldı.Bilge Yılmaz, görev yaptığı Wharton Okulu'nda özel sermaye, girişim sermayesi, serbest fon, şirket iflası, sorunlu varlık yatırımları, kurumsal yönetim, hissedar hakları ve altyapı finansmanı konularında eğitim ve araştırma faaliyetlerini yönetti. 2019'da Wharton School Harris Family Alternatif Yatırımlar Programı'nı kurdu.

Araştırma alanı olarak kurumsal finansman, alternatif yatırımlar ve politik-iktisat konularına eğilen Yılmaz, kurumsal yönetim, kredi derecelendirme kuruluşları, serbest fonlar, özel sermaye, menkul kıymetler dizaynı, açığa satış kısıtlamaları, şirket iflası ve banka düzenlemeleri konusunda çeşitli makaleler yazdı. Yazdığı makaleler, iktisat alanında dünyanın en iyi üç akademik dergisi olan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayınlandı.

Yılmaz, bir serbest fon şirketinin varlık yönetiminde ve finansal teknoloji alanında "start-up" yatırımcısı olarak yer aldı. Kurumsal finansman ve varlık yönetimi alanlarında uzmanlık sağlayan bir danışmanlık firmasının kurucu ortakları arasında yer aldı.

ABD Merkez Bankası'na ve birçok finans kuruluşuna danışmanlık hizmeti sunan Yılmaz, çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyesidir.

2002 seçimlerinde Yurt Partisi'nde parti meclisi üyesi olarak çalıştı. Seçimden sonra ABD'ye döndü.

Nisan 2021'de gezi amacıyla Türkiye'ye geldiğinde ülkenin durumunu görerek, deneyimini siyasette değerlendirmeye karar verdiğini ifade eden Yılmaz, muhalefet partileriyle görüştükten sonra Ekim 2021'de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanı oldu.

Partide Erhan Usta'nın grup başkanvekilliği görevine getirilmesi sonrasında, 23 Aralık 2021 tarihinde İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığına atandı.

2023 yılında Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ekonomi kurmayları arasında yer aldı.

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Bilge Yılmaz
Bilge
Doğum Tarihi (56 yaşında)
Balıkesir
Meslek Akademisyen, Ekonomist, Fizikçi, Mühendis, Siyasetçi, Yazar
Cinsiyet Erkek
Eğitim Doktora Mezunu
Popülarite #12687 (12939 kişiden)