Gülden Karaböcek

Arabesk ve fantezi müziğin ilk isimlerinden Gülden Karaböcek,1953 yılında Ankara'da dünyaya gelmiştir. Bulgaristan kökenlidir.Müzik kariyeri boyunca pek çok tarzı denemiş ancak asıl ününü fantezi şeklinde tanımlanan kendine özgü arabesk şarkılarından kazanmıştır.

İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra, Ankara Radyosu'nda Yaşar Aydaş'tan şan, nota ve solfej eğitimi aldı.

Ankara'dan ailesi ile birlikte İstanbul'a gelerek ilk plağını 14-15 yaşlarında Pathé adlı firma hesabına doldurdu, Yazılanlar Gelir Başa & Garip Kaldım 45'liği. Bu plakta Karaböcek'e ünlü sanatçı Orhan Gencebay bağlamasıyla eşlik etti.

70'li yıllarda Anadolu Pop Folk olarak adlandırılan türküler seslendiren Gülden Karaböcek, o dönem ayrıca Yaralı Kalp, Anca Beraber Kanca Beraber, Taka Taka, Dur Bırakma Beni gibi aranjmanları başarıyla seslendirdi. Non Ce N'est Pas Fini nin Türkçe sözlüsü Dur Bırakma Beni adlı şarkıda Gülden Karaböcek'e vokalde Nilüfer ve Füsun Önal eşlik eder. Gülden Karaböcek, o dönem Onno Tunç, Norayr Demirci, Esin Engin, Süheyl Denizci Orkestrası gibi başarılı müzisyenlerle birlikte çalıştı.

Gülden Karaböcek, 70'li yılların ilk yarısında Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Neşet Ertaş, Aşık Nesimi Çimen, Aşık Mevlüt İhsani gibi ozanların eserlerini başarıyla seslendirir. Arif Sağ, Selahattin Bölük, Yücel Paşmakçı, Bedir Çağlayan gibi Türk Halk Müziği'nin duayenleriye çalışan Gülden Karaböcek bu dönemde Aşık Veysel'den Derdimi Dökersem Derin Dereye, Aşık Mahzuni Şerif'ten Mehmet Emmi, Dumanlı Dumanlı, Nem Kaldı, Dokunma Keyfine Yalan Dünyanın, İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım ve Yalancısın, Sabahattin Ali'den Aldırma Gönül, Ali Ercan'dan Adaletin Bu mu Dünya, Neşet Ertaş'tan Gönül Dağı ve Sarmaşık Güllere Dolandım, Aşık Mevlüt İhsani'den Oy Beni Beni ve Oy Bende Yare Bende, Selahattin Bölük'ten Gel Bari Bari, Pir Sultan Abdal'dan Dostum Dostum, Aşık Ali İzzet Özkan'dan Şu Sazıma Bir Düzen Ver gibi eserleri seslendirir. 

1979 yılında Eelenor Plak firmasından çıkmış son 45’liği olan ve müzikleri kendisine ait olan Dilek Taşı/Sevmek Nedir ki isimli albümünde çok değişik tarzı ile tam anlamı ile müzikte bir devrim yaratmıştır. Ayrıca bu dönemde ilk filmi olan Dilek Taşı isimli filmde başrol oynamış ve Müzik ve Ben isimli üçüncü LP’yı çıkarmıştır. Bu LP gerek Gülden Karaböcek açısından gerekse Türk müzik tarihi açısından önemli bir çalışmadır... Gülden Karaböcek bu dönemden sonra artık kendisini her alanda kanıtlamış profesyonel, ölümsüz bir sanatçıdır artık. 1987 yılında Bir Mucize Allah’ım isimli Türkiye’nin ilk CD’sini çıkarmıştır. 1980 yalında yoğun istek üzerine İzmir Fuarında assolist olarak sahneye çıkmıştır.

Ayrıca; Dilek Taşı, Duyar mısın Feryadımı, Hasretinle Yaşanmıyor, Kenar Mahalle, Sevsen Ne Olurdu, Ağlıyorsam Yaşıyorum isimlerinde 6 tane sinema filminde başrol oynamış çok başarılı bir oyuncudur. Başlıca hit olmuş eserleri; Dilek Taşı, Sürünüyorum, Kırılsın Ellerim, Ayrılık Kolyesi, Ağlıyorsam Yaşıyorum, Duyar mısın Feryadımı, Küstüm Sana Dünya, Mahşer Gününde, İki Kelime, Sen Evlisin, Sevsen Ne Olurdu, Bugün gibi pek çok hit olmuş esere imzasını atmıştır. Yüzlerce şarkısı olup birçoğunun bestesi ve düzenlemeleri kendisine aittir. 35’in üzerinde albümü vardır.

Son olarak 2004 yılında Murathan Mungan’ın Söz Vermiş Şarkılar isimli albümünde Otel Odaları isimli şarkı ile yer aldı.

Halen İstanbul-Beylikdüzü'nde yaşamakta olup, Atilla Alpsakarya ile yaptığı 1975 tarihli ilk evliliğinden 1979 doğumlu Alpay adlı bir erkek çocuk ile Recep Armağan Düzgit ile 1986 tarihinde yaptığı ikinci evliliğinden 1988 doğumlu Nur adlı bir kız çocuğu vardır.

Ablası Neşe Karaböcek ile küslüğü ;Plakçı Atilla Alpsakarya ve Neşe Karaböcek 1964'te evlendi. Bir oğulları oldu. 1974'te boşandılar.. Atilla Alpsakarya aynı yıl Neşe Karaböcek'in kız kardeşi Gülden Karaböcek ile evlendi. Çift 9 yıllık evliliklerini 1983'te sonlandırdı.Neşe Karaböcek eski eşiyle evlenen kız kardeşini affetmedi.

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Vio kimdir?

Vio

Şarkıcılar
Sansar Salvo kimdir?

Sansar Salvo

Şarkıcılar
Ömer Danış kimdir?

Ömer Danış

Şarkıcılar
Devran İskender kimdir?

Devran İskender

Şarkıcılar
Sema Moritz kimdir?

Sema Moritz

Şarkıcılar
Röya Ayhan kimdir?

Röya Ayhan

Şarkıcılar
Erdem Kınay kimdir?

Erdem Kınay

Şarkıcılar
Fulin kimdir?

Fulin

Şarkıcılar
Ece Mumay kimdir?

Ece Mumay

Şarkıcılar
Antonia Iacobescu kimdir?

Antonia Iacobescu

Şarkıcılar
Yener Çevik kimdir?

Yener Çevik

Şarkıcılar
Güçlü Soydemir kimdir?

Güçlü Soydemir

Şarkıcılar
Gülden Karaböcek
Gülden
Gerçek Ad Saniye Gülden Göktürk
Doğum Tarihi (70 yaşında)
Ankara
Burç Akrep
Meslek Besteci, Şarkıcı
Cinsiyet Kadın
Ebeveynler Arife Göktürk, Hasan Orhan Göktürk
Kardeşler Neşe Karaböcek
Popülarite #7630 (12934 kişiden)