Mohsen Namjoo

Müzisyen Mohsen Namjoo, KanalD ekranlarında yayına girecek olan Bir Annenin Günahı isimli dizideki şarkıyı seslendirmektedir.

1976 yılında İran’ın Razavi Horasan Eyaletine bağlı, ağırlıklı olarak Türkmen ve Fars yerleşimi olan ve  adını Sufi bir şairden alan Torbat Cam’da doğan Mohsen Namjoo, nam-ı diğer İranlı Bob Dylan müziğin her alında var olan, setar sanatçısı, söz yazarı, şarkıcı ve müzik bilimcisi. 42 Yaşındaki sanatçı geleneksel İran ezgilerini caz, blues ve rock ile harmanlayarak müziğe acem-blues gibi bir tür kazandırdı. Klasik Fars şiirlerini batı müziğiyle yorumlayarak ortaya çıkardığı bu müzik türü dünyada büyük ses getirdi.Uzun süredir Amerika’da yaşayan Namjoo yeni şarkılar üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan New York’un prestijli okullarında müzik bilimcisi olarak dersler veriyor.

Mohsen Namjoo’nun büyüdüğü ve 12 yaşında geleneksel İran müziği eğitimi almaya başladığı şehir Meşhed’de konser vermek yasak. Bu yüzden müzik olgusunun ‘halka açık’ ve ‘yer altı’ olarak ikiye ayrıldığını söylüyor. Burada öğrenimi tamamladıktan sonra Tahran’a giden Namjoo, geleneksel şarkılarla başlayan müzik hayatına Tahran Üniversitesi’nde tanıştığı modern batı müziğini de ekleyerek bugünkü eşsiz soundunun temellerini atmış oldu.

Bu yıllarda elektro gitarla setarı, ağıtlarla cazı bir araya getirdi. Kimileri ona deha dese de, benzeri olmayan tarzların birleşimi ve Namjoo’nun sınırları aşan vizyonu kendisinin 1994 yılında başladığı üniversiteden 1997 yılında atılmasına neden oldu. Fakat “modern İran müziği” için çabalamaktan hiç vazgeçmedi.

2000’lerin başında, yayınladığı amatör şarkıları dönemin gençleri ve yenilikçileri tarafından çok sevildi. Tahran’da konserler verdi hatta  yer altı müzisyenlerine destek veren bir dergi tarafından ödüle layık görüldü. İlk albümünü 2007 yayımladı. Albüm kitlelerce sevilse de geleneksel İran müziğinin formunda yaptığı değişiklikler, şikayet ve olumsuz tepkileri de beraberinde getirdi ve bir şarkısında sureden alıntı yaptığı / sureyi müzik ile okuduğu gerekçesiyle 2009’da suçlu bulundu.

Modern İran müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olan, dünyanın birçok yerinde tüm biletlerin günler öncesinde tükendiği konserler vermiştir.

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Tuğçe Tayfur kimdir?

Tuğçe Tayfur

Şarkıcılar
Ender Akay kimdir?

Ender Akay

Şarkıcılar
Kadir Carlos kimdir?

Kadir Carlos

Şarkıcılar
Uğur Etiler kimdir?

Uğur Etiler

Şarkıcılar
Bad Bunny kimdir?

Bad Bunny

Şarkıcılar
Kerem Sevinç kimdir?

Kerem Sevinç

Şarkıcılar
Yüksel Baltacı kimdir?

Yüksel Baltacı

Şarkıcılar
Mercan kimdir?

Mercan

Şarkıcılar
Ömer Topçu kimdir?

Ömer Topçu

Şarkıcılar
Erol Büyükburç kimdir?

Erol Büyükburç

Şarkıcılar
Umut Mürare kimdir?

Umut Mürare

Şarkıcılar
Elton John kimdir?

Elton John

Şarkıcılar
Mohsen Namjoo
Mohsen
Doğum Tarihi (48 yaşında)
İran
Burç Balık
Meslek Besteci, Şarkıcı, Yazar
Cinsiyet Erkek
İkamet Amerika
Eğitim Lisans Mezunu
Popülarite #8233 (12934 kişiden)