Nedret Güvenç

1930 İzmir doğumlu usta oyuncu Nedret Güvenç,Ankara Devlet Konservatuarı‘nda şan ve piyano eğitimi aldıktan sonra tiyatroya yöneldi.1948 yılında tiyatroya başlayan oyuncu İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca İstanbul’a geldi. 1959 ve 1960 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu‘nda konuk oyuncu olarak yer aldı. Daha sonra tekrardan İstanbul’a döndü. Pek çok oyunda sahne aldı.

1974 yılında En Büyük Kumar isimli oyun ile yönetmenlik yapmaya baÅŸladı.1995 yılında emekli olduÄŸu Ä°stanbul Åžehir Tiyatroları çatısı altında yer alan Tiyatro Ä°stanbul'a katıldı. 1998 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

2009 yılında Dünya Tiyatro Bildirisini kaleme aldı.2010 tarihinde Ä°zmir’in Bornova ilçesine baÄŸlı Çamdibi semtinde Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi açıldı.

Tiyatro çalışmalarının yanı sıra pek çok film, radyo tiyatrosu, dublaj ve televizyon çalışması yapan Nedret Güvenç,bu dalda pek çok ödülün sahibi oldu.

Ä°lk evliliÄŸini dublaj sanatçısı Hayri Esen ile yapan Nedret Güvenç, ardından Orhon Murat Arıburnu ile evlendi. Daha sonra Yüksek Mimar Okan Bilgütay ile evlenen Nedret Güvenç’in bu evliliÄŸinden Müjde isminde kızı dünyaya geldi. 

Nedret Güvenç, 31 Temmuz 2021'de İstanbul’da hayatını kaybetti.

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Nedret Güvenç
Nedret
DoÄŸum Tarihi
İzmir, Çeşme
Ölüm Tarihi (90 yaşında)
Ä°stanbul
Burç Başak
Meslek Oyuncu, Seslendirme Sanatçısı, Yönetmen
Cinsiyet Kadın
İlişki Durumu Evli (Okan Bilgütay ile)
Popülarite #12050 (12947 kişiden)