Semih Sergen

1931 İstanbul doğumlu Semih Sergen,eğitimini İstanbul Erkek Lisesinin ardından 1949 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek bölümünü birincilikle tamamladı.Aynı yıl Devlet Tiyatroları'nda sanatçı olarak göreve başladı.1996 yılında yaş haddinden emekli oldu.Gençliğinde marangozluktan, Çiçekçilik, kebapçılık, bar işletmeciliği,hat sanatı, kumarhane işletmeciliği,boyacılığa kadar çeşitli işler yaptı.

Tiyatroculuk hayatı 11 yaşındayken Sarıyer Tiyatrosu çocuk bölümünde başladı.
Devlet tiyatrosunda oyunculuk, yönetmenlik, yöneticilik ve öğretmenlik yaptı. Semih Sergen, 1976 yılında bölge tiyatroları yasa tasarısı üzerinde çalışmış, hazırladığı yasa tasarısını TBMM´ye sunmuştur. 1976 yılında Genel Müdür yardımcılığı yaptı.

Ankara Devlet Konservatuarı, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi Televizyon Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü, İlahiyat Fakültesi, Selçuk Üniversitesi´nde sahne, drama ve diksiyon dersleri verdi.

Konya Devlet Konservatuvarı ve Ankara Ticaret ve Turizm Yüksekokulu'nda öğretmenlik yaptı.

 Semih Sergen,100'ün üzerinde sinema filminde başrol oynadı,40'ın üzerinde de çeşitli tiyatro oyununda rol aldı. 1958 yılında Duvaklı Göl adlı filmle Yeşilçam'la tanıştı.

 Semih Sergen'in yazdığı ve yönettiği oyunlardan bazıları;
Yazdığı oyunlar: Çınar ile Ihlamur, Erkek ve Kadın, Bir Hilal Uğruna, Saz Kafeste Mor Kuşlar, Bahar Gecikti, Yunus Dürür Benim Adım.

Yönettiği oyunlar: Şehirli Kız, Karakolda, Yunus Emre, Bizim Şehir, Bütün Oğullarım, Çil Horoz, Kurban, Şeytan Çelmesi, Fazilet Eczanesi, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Yağmur Sıkıntısı, Farklı, Ellerimin Arasındaki Hayat, Cam Biblolar, Fehim Paşa Konağı, Kardeş Kanı, Son Kuşlar, III.Selim sayılabilir.

Ayrıca; Burçak 1956,Yakarış 1968, Niyaz Dalları 1980, Eskitemedim Gökyüzünü 1991, Ölüm Kalım Savaşı Destanı 1993, Nergisleri Bölüşmek 1994, Gönüller Işığı Mevlana, Kuruyduk Yaş Olduk, Mevlana´dan Aşk Ezgileri, İstanbul Kara Sevda, Balık Kavağa Çıkınca adlı şiir kitapları vardır. Türkiye'de ilk 45'lik şiir plağını o hazırladı. Şiir plakları ve tasavvuf üzerine şiir kasetleri, Mevlana, Yunus Emre ve çağdaş Türk şiirlerinden örnekler veren CD´leri mevcuttur.

Türkiye'de çevrilen ilk fotoromanda Işık Yenersu ile başrolü paylaştı. Başta Milli Kültür dergisi olmak üzere, pek çok gazete ve dergiye yazılar yazdı.

Semih Sergen,Toplam 4 kere evlenmiştir. Son eşi devlet tiyatrosu sanatçısı Ümit Sergen ile evlidir. Beş çocuğu vardır. üçüde oyuncu olan Burak Sergen, Toprak Sergen,Yagmur Sergen dışında Yaprak ve Emine'nin babasıdır. Burak, Opera ve tiyatro sanatçısı olan ikinci eşi Serap Sezer'den. Bu arada Burak'ın dayısı Alev Sezer'dir

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Olcay Yusufoğlu kimdir?

Olcay Yusufoğlu

Oyuncular
Murat Eken kimdir?

Murat Eken

Oyuncular
Turgay Kantürk kimdir?

Turgay Kantürk

Oyuncular
Mihika Verma kimdir?

Mihika Verma

Oyuncular
Yusuf Baymaz kimdir?

Yusuf Baymaz

Oyuncular
Burak Deniz kimdir?

Burak Deniz

Oyuncular
Tunç Oral kimdir?

Tunç Oral

Oyuncular
Onur Şan kimdir?

Onur Şan

Oyuncular
Sedat Bilenler kimdir?

Sedat Bilenler

Oyuncular
Özden Özkan kimdir?

Özden Özkan

Oyuncular
Ozan Dağgez kimdir?

Ozan Dağgez

Oyuncular
Saruhan Hünel kimdir?

Saruhan Hünel

Oyuncular
Semih Sergen
Semih
Doğum Tarihi (92 yaşında)
İstanbul
Burç İkizler
Meslek Oyuncu, Seslendirme Sanatçısı, Yazar, Yönetmen
Cinsiyet Erkek
İlişki Durumu Evli (Ümit Sergen ile)
Eğitim Lisans Mezunu
Popülarite #9287 (12942 kişiden)