Kadir Savun

1926 Erzincan doğumlu Kadir Savun, annesi Trabzonludur.Emniyet mensubu babası Osman Savun’nun tayini sebebiyle küçük yaşta İstanbul'a geldi. Kabataş lisesinde okurken okulu yarıda bırakan Kadir Savun'un ilk rol aldığı film 1949 yapımı 1949 Üvey Baba filmiydi. Burada Jandarma Ast. Subay rolünü canlandırdı.

Kadir Savun'un başarılı bir sinema hayatı oldu. 100'ün üzerinde yapımında rol aldığı Yeşilçam'ın önde gelen karakter oyuncularından biriydi. Sert görünüşünün altındaki yumuşak kalbiyle hep iyi ve babacan rollerde oynadı. 

Aynı dönemde kötü adam karakterleriyle ünlenen ve 'halkın nefret ettiği adam' olan Erol Taş'ın zıt kutubuydu. Merhamet, sadakat ve vefa gibi duyguları aşılardı izleyenlere. Önemli filmleri arasında 'Kızılırmak Karakoyun', 'Yumurcak' serisi, 'Güler misin, Ağlar mısın', 'Deli Yusuf', 'Görünmeyen Düşman', 'Bodrum Hakimi', 'Kader Bağlayınca', 'Zübük', 'Vatandaş Rıza', 'Arkadaşım', 'Güneş Doğarken', 'Varyemez', 'Fahriye Abla', 'Arabesk', 'Senede Bir Gün', 'Dila Hanım', 'İmparator' sayılabilir.

Bazen mutevazı bir balıkçı, bazen demirci bazen de marangoz rolünde çıkardı sevenlerinin karşısına. Hiçbir zaman kötü roller oynamadı, ama hiçbir zaman başrol de oynayamadı. Bu konuda akranı Hulusi Kentmen ile aynı kaderi paylaşıyorlardı.

Yılanların Öcü filminde Aliye Rona'nın canlandırdığı Iraz ana karakterinden etkilenerek kızına Aliye Iraz adını koymuştur. Kadir Savun, 10 Ekim 1995 tarihinde vefat etti. Mezarı Feriköy Mezarlığındadır. 

biyografi
Foto Galeri
İLGİLİ KİŞİLER
Seymen Aydın kimdir?

Seymen Aydın

Oyuncular
Gökhan Kum kimdir?

Gökhan Kum

Oyuncular
Melek Sözan kimdir?

Melek Sözan

Oyuncular
Deniz Arna kimdir?

Deniz Arna

Oyuncular
Efe Erdal kimdir?

Efe Erdal

Oyuncular
Serkan Şengül kimdir?

Serkan Şengül

Oyuncular
Alay Cihan kimdir?

Alay Cihan

Oyuncular
Serkan Ateş kimdir?

Serkan Ateş

Oyuncular
Serkan Öztürk kimdir?

Serkan Öztürk

Oyuncular
Aslı Babayiğit kimdir?

Aslı Babayiğit

Oyuncular
Patrick Dempsey kimdir?

Patrick Dempsey

Oyuncular
Kadir Savun
Kadir
Doğum Tarihi
Erzincan
Ölüm Tarihi (68 yaşında)
İstanbul
Burç Aslan
Meslek Oyuncu
Cinsiyet Erkek
Çocuklar Aliye Iraz Savun
İlişki Durumu Evli (Nermin Savun ile)
Popülarite #2339 (12938 kişiden)