Sema Moritz

 Türkiye Müziğinde Taş plak sesli şarkıcı olarak kendine yer edinmiş, bir daha onun gibisi gelir mi acaba dedirten bir müzisyen olan Sema Moritz, 1956 yılında Ankarada dünyaya gelmiştir.  Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi mezunudur. Sema Moritz, müziğini jazz alaturca olarak niteleyen Moritz, 1981 yılında Berlin’de üyelerini işçi kadınların oluşturduğu bir koro kurdu ve bu koroyu yönetti. 1984 yılında Berlin Kreuzberg Dostlar Korosu’nda solistliğe başladı.

1987 yılında kendi grubu olan Sema-Taksim’i kurdu. Nazım Hikmet şarkıları yanı sıra Tunçel Kurtiz’le beraber Şeyh Bedreddin Destanı isimli eseri de seslendirdi. Giora Feidmann ile ortak çalışmalarla Yiddisch Liedler söyledi, Tunçel Kurtiz’le Nazım Hikmet’in ‘Şeyh Bedreddin Destanı’nı seslendirdi, ve yurt içinde ve yurt dışında birçok şehirde turneler yaptı.

Sema Moritz'in meşhur albümü Efsane Hanımlar’a, diğer adının ECHO olduğu albümüdür. 10 yıl boyunca arayıp topladığı 700 taş plak eserinden, kendisinin seslendirdiği 15 şarkının yer aldığı,  albümdeki parçaların özelliği  Cumhuriyetin ilk dönemine ait olmalarıdır. Her biri bir hanımefendi tarafından seslendirilen bu şarkılar Sema Moritz sayesinde yeniden hayat bulurlar. Seyyan hanımların, Nazmiye Sedat hanımların, Deniz kızı Eftelyanın seslendirdiği bu eserler Sema Moritz sayesinde yeniden aramıza döndüler.

Albümdeki eserlere gelince: Hasret, Fikrimin İnce Gülü, Mon bey, Sarı Yapıncak, Cici Bey, Kadıköylü , Zehra , Mazi Kalbimde bir yaradır, Suna, Kara Kız, Gönlüm Sensiz Olmaz, Kırık Gönül, Aşk Kerpeteni, Karşıyakalı, Bayan Bana Bak.

Sema Moritz - Hasret..

 

biyografi
İLGİLİ KİŞİLER
Şebnem Tovuzlu kimdir?

Şebnem Tovuzlu

Şarkıcılar
Sami Özer kimdir?

Sami Özer

Şarkıcılar
Yankı Köseoğlu kimdir?

Yankı Köseoğlu

Şarkıcılar
Başkal kimdir?

Başkal

Şarkıcılar
Büşra Periz kimdir?

Büşra Periz

Şarkıcılar
Burhan Topal kimdir?

Burhan Topal

Şarkıcılar
Adem Fırat kimdir?

Adem Fırat

Şarkıcılar
Burçak Çöllü kimdir?

Burçak Çöllü

Şarkıcılar
Nadide Sultan kimdir?

Nadide Sultan

Şarkıcılar
Gaye Su Akyol kimdir?

Gaye Su Akyol

Şarkıcılar
Lider Şahin kimdir?

Lider Şahin

Şarkıcılar
Özgür Tüzer kimdir?

Özgür Tüzer

Şarkıcılar
Sema Moritz
Sema
Doğum Tarihi (67 yaşında)
Ankara
Burç Aslan
Memleket Ankara
Meslek Besteci, Müzisyen, Şarkıcı
Cinsiyet Kadın
Eğitim Lisans Mezunu
Üni. Ankara Üniversitesi
Popülarite #4116 (12940 kişiden)