Yılmaz Güney

1937 doğumlu Yılmaz Güney'in asıl adı Yılmaz Pütün. Adana'nın Yenice köyünde dünyaya geldi. Babası Siverekli Zaza, annesi ise Vartolu bir Kürttü. Dindar bir kadın olan annesi okuma yazma bilmiyordu. Babası ise okuma yazmayı askerde öğrenmişti. Yılmaz Güney, 1976'da, kendisi Kayseri Cezaevi'ndeyken ölen babasının mezarını hiç göremedi.

Çalışma hayatına dokuz yaşında başladı. İlk işi dana gütmekti. Pamuk işçiliğinden çobanlığa, simitçilikten kuryeliğe kadar birçok işle uğraştı. Lise'yi doğduğu kentte okudu. Bu dönemde Doruk adında bir sanat dergisi hazırlıyordu.

Ayrıca yine o yıllarda bisikletiyle sinemadan sinemaya 16 milimetrelik film bobinleri taşıyarak sinemaya ilk adımını attı. Sanata merakı nedeniyle çeşitli hikâyeler yazıyordu. 1955'te kaleme aldığı "3 Bilinmeyenli Eşitsizlik Sistemleri" adlı öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle takibata uğradı ve hakkında dava açıldı. 1961 yılında, 1955'ten beri süren takibat ve mahkeme sonuçlandı ve başlangıçta 7.5 yıl ağır hapis ve 2.5 yıl sürgün cezasına çarptırıldı. Temyiz mahkemesinin kararı bozmasıyla yeniden görülen mahkeme sonucu cezası 1.5 yıl ağır hapis ve 6 ay sürgün cezasına çevrildi. Üniversite eğitimi de işte bu yüzden yarım kaldı.

Sanatçı, cezaevindeyken ayrıca Güney adlı bir sanat-kültür dergisi çıkardı. 13. sayıdan itibaren ülkede ilan edilen sıkıyönetim sonucunda dergisi kapatıldı ve hakkında yazdıklarından ötürü 10 ayrı dava açıldı. Suçunun komünizm propagandası yapmak, milli duyguları zayıflatmak, halkı suç işlemeye teşvik etmek, suç sayılan fiileri övmek ve devletin içte ve dışta itibarını sarsmak olduğu iddia edildi. İstenen ceza toplamı 100 yıldı.1981 sonbaharına kadar yaklaşık 12 yılını, ikisi yarı-açık olmak üzere on beş cezaevinde geçirdi. 1981 Ekim'inde izinli olarak çıktığı Isparta Yarı-açık Cezaevi'ne bir daha dönmeyerek geri kalan yaşamını yurtdışında sürdürdü.

Türkiye'den ayrıldıktan sonraki aylarda, hakkında açılan üç dava sonuçlandı ve toplam 20 yıl ağır hapis, 7 yıla yakın da sürgün cezası alması için hüküm verildi.Fransa'da geçirdiği süre zarfında Cannes'da ödül aldığı "Yol" filminin kurgusunu tekrar yaptı. 1983'te, bir hapishanede yaşananları anlattığı ve Fransız hükümetinin de desteğini alarak senaryosunu yazıp yönettiği "Duvar" ("Le Mur") filmini çekti.Cezaevinden firar ettikten sonra "ülkeye dön" çağrılarına uymadığı için 1983'te Türk vatandaşlığından çıkartılan Güney, ölümünden yıllar sonra, 1993 yılında tekrar vatandaşlığa alındı.

1957 senesinde, İktisat Fakültesi'nde okuma hayalleriyle İstanbul'a geldi, fakat üniversiteye devam edemedi. Atıf Yılmaz'la tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Onun desteğiyle sinema çalışmalarına başladı.

1959 yılında, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı "Bu Vatanın Çocukları" ve "Alageyik" isimli filmlerin hem senaryosunu yazdı, hem de bu fimlerde rol aldı. Bunun dışında "Karacaoğlan'ın Karasevdası"nda da yönetmen yardımcılığı görevini üstlendi.

Sinema ve yazın hayatının en verimli yıllarını cezaevlerinde geçiren Güney'in sanat yaşamını sayılarla ifade edecek olursak ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: 104 filmde başrol oynadı. 24 filmi kendi yönetti. 50 filmin senaryosunu yazdı, 6 filmin senaryosuna yardım etti. Tüm bunları topladığımız zaman Yılmaz Güney'in emeği geçtiği 111 film var. Güney, Türk sinemasına 1958-1983 yılları arasında, yani çeyrek yüzyıl boyunca, katkıda bulundu.

Yılmaz Güney'i kısaca tanımlamak gerekirse onun yönetmen, sinema oyuncusu, senarist ve öykü yazarı kimliklerini bir arada sayabiliriz. Özellikle "Çirkin Kral" dönemi sonrasında çektiği, yurt içi ve yurt dışında tanınmasını sağlayan Cannes ödüllü "Yol", "Sürü", "Umut" gibi filmleriyle zirveye çıkmıştır.

Son yıllarını Paris'te geçiren Güney, mide kanseri nedeniyle 1984'te yaşamını yitirdi. Paris'te bulunan Père Lachaise Mezarlığı'na gömüldü.47 gibi genç bir yaşta hayatını kaybetmesine rağmen, filmleri, asi kişiliği ve siyasi görüşleriyle, ardında dopdolu ve unutulmaz bir yaşam öyküsü bıraktı. Kısacası bu dev sinema adamının kendi hayatı da adeta bir sinema filmi gibi geçti.

Yılmaz Güney iki evlilik gerçekleştirmiş ve bunlardan ilki ünlü oyuncu Nebahat Çehre ile olmuştur. ikinci evliliği ise 1970 yılında Fatoş Güney ile olmuştur. Unutulmaz sanatçının Elif ve Yılmaz isimlerinde iki çocuğu vardır.

Eserleri

Duvar (1983), Yol (1982), Sürü (1978)(Senarist), Arkadaş (1974), Zavallılar (1974), Baba (1973), Ağıt (1971), Umutsuzlar (1971), Acı (1971), Vurguncular (1971), İbret (1971), Kaçaklar (1971), Yarın Son Gündür (1971), Canlı Hedef (1970), Umut (1970), Piyade Osman (1970), Yedi Belalılar (1970), Aç Kurtlar (1969), Bir Çirkin Adam (1969), Pire Nuri (1968), Seyyit Han (Toprağın Gelini) (1968), Bana Kurşun İşlemez (1967), Benim Adım Kerim (1967), At Avrat Silah (1966)

biyografi
İLGİLİ KİŞİLER
Kristinna Loken kimdir?

Kristinna Loken

Oyuncular
Korkmaz Polat kimdir?

Korkmaz Polat

Oyuncular
Jaime Pressly kimdir?

Jaime Pressly

Oyuncular
Furkan Murat Uğur kimdir?

Furkan Murat Uğur

Oyuncular
Yilmaz Kunt kimdir?

Yilmaz Kunt

Oyuncular
Avinash Mukherjee kimdir?

Avinash Mukherjee

Oyuncular
Batur Belirdi kimdir?

Batur Belirdi

Oyuncular
Hazar Motan kimdir?

Hazar Motan

Oyuncular
Seda Yanak kimdir?

Seda Yanak

Oyuncular
Aslı Atıl kimdir?

Aslı Atıl

Oyuncular
Yılmaz Güney
Yılmaz
Gerçek Ad Yılmaz Pütün
Doğum Tarihi
Adana, Yenice
Ölüm Tarihi (47 yaşında)
Fransa, Paris
Burç Koç
Meslek Oyuncu, Senarist, Yazar, Yönetmen
Cinsiyet Erkek
Çocuklar Elif Güney, Yılmaz Güney
İlişki Durumu Evli
Popülarite #599 (12949 kişiden)